Новини

Цветовете на пролетта у дома

Снимка: архив Color effect

Пролетта е сезон, при който въздухът става прозрачен, а на нас ни се приисква нещо ново. Понякога, за да усетим промяната, е достатъчно да заменим някои стари вещи. Пролетното почистване е един от основните признаци за настъпване на новия сезон. Преди да изхвърлим нещо е хубаво да помислим с какво ще го сменим. На мястото на огромния диван можем да сложим няколко удобни фотьойла, които няма да заемат такова голямо пространство в стаята. Вместо старата етажерка за книги, която заема половината стая, бихме могли да окачим рафтове по стените. Можем да сменим плътните кувертюри и килими с тънки плетени покривала. В случая ще ни трябват само няколко нюанса, за да пуснем пролетта в дома си.
Първата асоциация на тема пролет, която хрумва на всички, са цветята. Можем да украсим жилището си с букети живи цветя. Понякога само едно красиво лале на холната масичка е достатъчно, за да се усети полъхът на пролетта в дома ни.
Ако навън свети ослепително слънце, на нас няма да ни се стои на закрито в тъмна стая. За това е хубаво да пуснем пролетта в дома си заедно със светлината, като сменим плътните завеси с леки и въздушни пердета в светли цветове. Можем да добавим и леки орнаменти във вид на цветя.
Когато избираме цветовете при обзавеждането на дома ни трябва да помислим кои тонове ще отговарят най-добре на нашето настроение и темперамент, тъй като това е мястото, където се прибираме след тежък ден и искаме спокойствие и комфорт.
Ако се страхувате да експериментирате с ярките цветове, започнете с бялото. Белият цвят винаги ще остане модерен, тъй като носи в себе си чистота, спокойствие и уют. Той е добро решение и за по-малките помещения, тъй като създва визуална представа за повече пространство. Ако съчетаем правилно белият цвят със синьо ще се радваме на модерен интериор с деликатна препратка към класиката. Допълнете го с няколко цветни акцента например щори, завеси или възглавнички и ще получите идеалният завършек на интериора
Определено един от цветовете, символ на пролтта е жълтото, което вняся светлина и уют в жилището ни и в същото време се комбинира лесно с почти всички цветове. В комбинация в кафяво например създава усещане за ред и сигурност, а комбинацията му със зелено създава свежа атмосфера и усещане за близост с природата.
Лилавото е специфичен цвят и комбинацията ми с други цветове трябва да се обмисли внимателно, но няма да сгрешите ако го комбинирате със сиво, бяло или пък черно.
Домашният уют не винаги е лесна задача още повече, когато имате желание да направите промяна, с която да освежите дома, но чрез постигането на желания краен резултат, ще създадете едно прекрасно място, в което да се наслаждавате на всеки един сезон!